dimecres, 22 de setembre del 2010

●●● [—• HINDUISME •—] ●●●

1. HISTÒRIA I GEOGRAFIA:

L'hinduisme és una de les religions més antigues. Neix i es desenvolupa a l'Índia juntament amb el Nepal, Pakistan, Bangla Desh i Bhutan quan formaven part de l'Índia. Al llarg del segles, l'hinduisme, no es va influenciar de l'orient i l'occident. Però al S.XI va rebre una invasió dels pobles d'Àsia central que tenien l'islam com a religió. Es veuen les influències islàmiques en construccions com el Taj Mahal.

  • Situació de l'India: 
 


















Taj Mahal edifici influenciat per l'islam.

2.La doctrina i llibres sagrats


La doctrina:
La doctrina: L'hinduisme no té dogmes que defineixin el que s'ha de creure i acceptar una gran diversitat de camins per a conèixer i assolir la FE en una divinitat en un ordre universal que regeix el món i la societat.
L'hinduisme parteix d'una força creadora que ho ha creat tot i alhora és divers i únic -BRAHMAN: És universal l'ànima del món però és divideix ànimes individuals.




 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • La societat hindú es troba dividida en castes. Són grups socials que es basen en la importància social que té la persona que es troba en aquest grup.
Hi ha 4 grups anomenats PURS, i hi ha un cinquè grup que s'anomenen IMPURS, però que no es considera cap casta. 
P(Brahmans): són els sacerdots, mestres, acadèmics... són la casta més alta. que segons ells van néixer de la boca de Brahma.
U(Chatrías): són la classe político-militar. Van néixer de les espatlles de Brahma.
R(Vaishias): són comerciants, artesans i agroramaders. Van néixer dels malucs de Brahma
S(Shudrás): són els serfs i els obrers. Van néixer dels peus de Brahma.
IMPURS: Són els que no pertanyen a cap casta. No hindús, infidels, descastats...
  
 

3.Llocs sagrats i persones sagrades

Llocs:

1.            Ganges: És venerat com la deesa que segons la mitologia va baixar del cel a la terra. A la riba s'hi realitzen rituals a primera hora del matí.
2.            Benarès: Anomenada en Varanasi pel nom del déu Varuna (déu de les aigües). Segons la mitologia va ser la ciutat escollida per Xiva per manifestar-se.

Ciutats:

1.            Benarès, Prayag, Hardvar...
2.            Pushkar --> únic temple de Brahma

PERSONES SAGRADES 
Les persones sagrades són aquelles que estan el capdevant de la realització dels ritus. Hi ha diferents tipus de persones sagrades: 
  • BRAHMANS: són els qui han consegrat la seva vida a les diverses divinitats.
  • SADHUS o IOGUIS: són aspectes errants o persones de l'hinduisme que han renunciat a tot. 
  • GURUS: en sanscrit significa persona de pes. Són mestres de coneixement religiòs, mestres espirituals. La seva tasca és donar a conèixer, o més aviat iniciar nens i joves a l'hinduisme

4.Branques

1.Els Síkhs. Aquesta religió té el seuorigen al S.XV, al Pakistan i a l'índia Nord-Occidental. Barreja elements de l'hinduisme i de l'islam.                    --Fundador: Guru Nanak
  • Religió Monoteísta
3.Valors fonamentals:

  • La meditació
  • El treball honrat
  • El lliurament d'almoines
Va començar amb un petit grup de seguidors. A partir del S. XVIII la comunitat succeira al Guru. Actualment té més de 15 milions fidels.
  • Temple d'amristar: Lloc de peregrinació gairebé obligat.
No creuen en imatges nin escultures sobre déu. Veneren els llibres sagrats als temples que escau consideren com els gurus. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
2.El Vixnuisme és una forma de l'hinduisme centrada en el culte a Vixnu com a divinitat suprema i a les seves encarnacions principals: Rama i Krixna. Els seus practicants es diuen vixnuïtes o vaixnavites.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3.El Xactisme és un conjunt de cultes hindús que conceben la divinitat suprema com a femenina, sota diverses formes, amb la denominació comuna de Xacti. Aquesta visió va influenciar el segle X al budisme mahayana. Els texts religiosos referents a aquests cultes són anomenats Śaktagama o Tantra.

5.Pel·lícula

6.Música

  • Aquest és un exemple de música hinduista.

7.Literatura


L'hindú és un descendent directe del sànscrit, a més del páncrito i el Apabhramsha. L'hindú s'ha vist influenciat i enriquit per idiomes com el turc, el persa, l'àrab, el portuguès, l'anglès i les llengües dravídicas. És una llengua molt expressiva que no necessita una terminologia especial per transmetre emocions. També és vàlida per raonaments científics.

La tradició literària hindú és bàsicament oral i en vers. La prosa va arribar més tard a l'escena literària, el primer treball reconegut va ser la novel·la fantàstica Chandrakanta, escrita per Devaki Nandan Khatri. Les primeres obres es van escriure per a cantar o recitar, i es van transmetre oralment durant generacions abans de ser recollides, pel que moltes d'elles van poder haver escrit segles abans de la data de publicació.